PROSLAVA SPOMENDANA BL. ALOJZIJA STEPINCA U SOPU

od Kristina na 10.02.2015

Spomendan  bl. Alojzija Stepinca svečano je svetom misom proslavljen u župi Ivanja Reka, u njemu posvećenoj  filijalnoj kapeli u Sopu.

Svečano  misno slavlje predvodio je Darko Bručić Pavuk, upravitelj župe bl. Ivana Merza – Špansko.

U uvodnim riječima župnik župe Ivanja Reka i dekan Resničkog dekanata preč. Josip Horvat izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je upravo bl. Alojzije Stepinac suzaštitnik naše župe,  te pozvao da u godini u kojoj se obilježava 55. obljetnica smrti bl. Alojzija Stepinca i u kojoj se očekuje njegova kanonizacija još usrdnije molimo na tu nakanu.

U svojoj propovijedi vlč. Bručić Pavuk istaknuo je da lik  bl. Alojzija Stepinca treba služiti kao ispit savjesti svakog pojedinca, katolika, spremnog svjedočiti za Krista.

Još od samih početaka kršćanstva progonjeni i osuđivani kršćani isticali su se svojom nepokolebljivošću i hrabrošću jer su znali da je Bog uz njih, i trpjeli su mučeničku smrt znajući da je cilj za koji se bore iznad ovozemaljskog.

Takav je bio i bl. Alojzije Stepinac – nepokolebljivi  pastir zagrebačke i hrvatske Crkve,  znajući od početka, od preuzimanja službe zagrebačkog nadbiskupa, kakav je put pred njim i  što ga sve očekuje, te je unatoč tome prihvatio povjerenu mu zadaću. Usprkos progonu i montiranom sudskom procesu ostao je vjeran Kristu do samog kraja svog ovozemaljskog života.

Njegove riječi iz tog razdoblja mogu se primijeniti i na današnje vrijeme, kada je također potrebno gorljivo svjedočiti za Krista.

Misnom slavlju nazočili su mnogi hodočasnici, župljani župe Ivanja Reka i okolice, a pjesmom je uveličao filijalni mješoviti zbor iz Sopa.

Prethodni članak:

Slijedeći članak: