Marijina legija

Marijina legija je laička apostolska organizacija koja služi Crkvi i nalazi se pod crkvenim vodstvom. Ima dvostruki cilj: duhovno izgrađivati svoje članove i po Mariji štititi Kristovo kraljevstvo.

Osnovana je u Dublinu 7. rujna 1921. g. uoči blagdana rođenja Blažene djevice Marije. Neko vrijeme bila je poznata pod nazivom Udruga Gospe od Milosrđa.

Utemeljitelj Marijine legije je Frank Duff, a na utemeljenje ga je potaknula rasprava o pravoj pobožnosti prema presvetoj Djevici Mariji  koju je napisao sv. Ljudevit Marija Montforstski.

Članovi Marijine legije okupljaju se sa ciljem da sudjeluju u boju koji Crkva neprestano vodi protiv svijeta i njegovih zlih sila. Legionari se nadaju da će svojom odanošću, krijepostima i hrabrostima postati dostojni svoje velike nebeske Kraljice.

Stol oko kojeg se legionari sastaju ukrašen je kao jednostavni oltar: kip bezgrešnog začeća (izrađen prema uzorku sa čudotvorne medaljice) postavljen je u sredinu i stoji na bijelom stolnjaku. Bočno s obiju strana nalaze se vaze sa cvijećem i svijećnjaci sa upaljenom svijećom.Prvi zajednički čin legionara je da kleknu , izmole zazive i molitve Duhu Svetom i jednu od gospinih krunica.

Radni članovi legije sudjeluju na radnim sastancima. Obavljaju najmanje dva sata tjedno apostolski rad i dnevno mole “Magnificat”. Imaju godišnje duhovne vježbe. Postoje i molitveni članovi, koji svojim molitvama potpomažu apostolat radnih članova.
U tom se ujedinila molitva i apostolat, što daje zalog uspješnog djelovanja.

Marijina legija je pokretač akcija u Božjem narodu. Na taj se način laici uključuju u otkupiteljsku misiju Crkve, koja ima sve veće područje djelovanja. Sam rad temelji se na jedinstvu s Marijom – što sam pokret uvelike ističe i promiče. Rad legije prožet je odanošću Mariji, koja je njihova zagovornica, pomoćnica i posrednica.

Danas Marijina legija broji oko 12 milijuna članova širom svijeta, a u Hrvatskoj djeluje od 1960. g.

U župi sv. Ivana Krstitelja- Ivanja Reka Marijina legija, prezidij Kraljica anđela  djeluje od 3.3.2010.

Sastanci Marijine legije održavaju se srijedom u 18,30 sati u prostorijama župnog centra.

DSC07007