MAJKA BOŽJA TRSATSKA

od Kristina na 25.06.2011

MAJKA BOŽJA TRSATSKA

Crkva Gospe Trsatske najstarije je hrvatsko marijansko svetište sagrađeno na Trsatu u Rijeci. Štovanje Majke Božje Trsatske vezuje se uz trsatsku legendu o rodnoj kući Blažene Djevice Marije koja je dospjela na trsatsko brdo 1291. godine.

Opširnije o trsatskoj legendi i štovanju Majke Božje Trsatske možete pročitati ovdje

 SVETI PETAR I PAVAO

Sveti Petar i Pavao bili su apostoli i utemeljitelji kršćanske crkve. Obojica su umrli u Rimu mučeničkom smrću. Zajedno se prikazuju i slave na isti dan 29. lipnja, iako nije sigurno da su pogubljeni čak ni iste godine.

Životni putevi Petra i Pavla su bili različiti, ali vodili su istom cilju – propovijedanju evanđelja te širenju kršćanstva.Spomen na ove apostolske prvake počeli su slaviti kršćani u Rimu od sredine 3. stoljeća .

Opširnije  o ova dva sveca i apostola  pročitajte ovdje

PROSLAVA BLAGDANA ŽUPE

Blagdan rođenja sv. Ivana Krstitelja , zaštitnika naše župe , svečano je proslavljen 24. lipnja.

Blagdanu je , kao duhovna priprava, prethodila trodnevnica. Predslavitelji i propovjednici na misama trodnevnice bili su župni vikari iz Sesvetskih Sela, Karlovca – Centar , te Ivanje Reke i Jelkovca – Vladimir Drnetić, Branko Risek, te Darko Bručić Pavuk. Trodnevnica je obilježena propovijedanjem o životu i djelovanju sv. Ivana Krstitelja, a Svetim misama župljani su prisustvovali u velikom broju.
Trećeg dana trodnevnice svečano je proslavljen i blagdan Tijelova , uz tijelovsku procesiju.

Na sam blagdan sv. Ivana Krstitelja trima misama tijekom dana nazočilo je mnoštvo vjernika , te hodočasnika i štovatelja sv. Ivana Krstitelja iz drugih župa Grada Zagreba i okolice.
Svečana koncelebrirana Sveta misa slavljena je u 18 sati, a predslavio ju je u zajedništvu sa svećenicima iz Resničkog dekanata dr. Nenad Malović, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu.

Fotografije sa trodnevnice, proslave blagdana Tijelova i proslave blagdana sv. Ivana Krstitelja možete pogledati u galeriji.

Prethodni članak:

Slijedeći članak: