PROSLAVA ŽUPNE SVETKOVINE SV. IVANA KRSTITELJA

od Kristina na 25.06.2014

Župa sv. Ivana Krstitelja Ivanja Reka svečano je obilježila svetkovinu rođenja svog nebeskog zaštitnika, te prvu godišnjicu posvete župne crkve.  Crkvu je 23. lipnja 2013. posvetio kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački.

Za proslavu svetkovine župljani su se pripremali kroz trodnevnicu koju je predslavio dr. Nenad Malović, profesor na KBF- u, a u kojoj se razmatrao život Ivana Krstitelja.

Svečano misno slavlje  na župnu svetkovinu predslavio je mons. Mijo Gorski, pomoćni biskup zagrebački.

Sveta misa započela je posvetom novopostavljenog kipa sv. Ivana Krstitelja koji je dar župi župljanina Ivana Sandelića povodom godišnjice posvete župne crkve. Kip je djelo akademskog kipara Josipa Marinovića, izrađen je u bronci, u prirodnoj veličini, a krasit će park župne crkve okružen crveno bijelim ružama.

Pomoćni biskup Gorski u propovijedi je  istaknuo Ivana Krstitelja kao uzor u ustrajnosti i nepokolebljivosti u svjedočenju istine, kao i  njegovu poniznost i ostale osobine zbog kojih je snažan, voljen i štovan svetac.  Također je čestitajući godišnjicu posvete župne crkve prenio čestitke nadbiskupa zagrebačkog kardinala Josipa Bozanića župniku Josipu Horvatu na trudu i zalaganju oko uređenja crkve i pripreme za posvetu.

U riječima zahvale župnik župe Ivanja Reka i dekan Resničkog dekanata Josip Horvat  između ostalog spomenuo je i da je na današnji dan prije 80 godina za biskupa koadjutora posvećen svećenik dr. Alojzije Stepinac. U svoje i ime župne zajednice nadbiskupu  Josipu Bozaniću čestitao je  25. godišnjicu  pastirske službe, te zahvalio svima koji su sudjelovali u organizaciji proslave svetkovine.

Proslavi svetkovine  prisustvovalo  je mnoštvo hodočasnika sa cijelog područja grada Zagreba i okolice, štovatelja sv. Ivana Krstitelja.

Nakon svete mise uz pomoć Mjesnog odbora i Dobrovoljnog vatrogasnog društva organiziran je domjenak za sve hodočasnike.

Prethodni članak:

Slijedeći članak: