16.NEDJELJA KROZ GODINU (C)

od Kristina na 14.07.2022


ČITANJA:

Post 18, 1-10a
Kol 1, 24-28
Lk 10,38-42

 

Današnja čitanja upućuju nas na pokušaj susreta Boga i čovjeka. Susret zahtijeva otvorenost za drugoga, ali i međusobnu sličnost. Za susret potrebno je gostoprimstvo kao i rad. Krist je čovjek za drugoga. Takav bi trebao biti i svaki kršćanin.

 

Prvo čitanje (Post 18, 1-10a)

Prvo čitanje, opisuje Božji pohod Abrahamu. Abraham je kroz viđenje doživio prisutnost samoga Boga. Gospodin mu se se ukazao u kod hrasta u Mamri dok je sjedio na ulazu u šator. Bog je posjetio Abrahama kroz tri njegova „posrednika – putnika – anđela.“ Abraham je radosno primio goste. Počastio ih je s najboljom hranom što je imao. Preko „putnika – glasnika – anđela,“ koje je Abraham u viđenju srdačno ugostio, dobio je obećanje da će Sara, unatoč starosti, ipak roditi sina. Abraham je otvoren prema nepoznatim i nenajavljenim gostima. On je svojim stavom pokazao da je otvoren za susret s Bogom. Jednostavno rečeno: tko prima ljude, prima Boga.

 

Drugo čitanje (Kol 1, 24-28)

Sveti Pavao, u drugom čitanju, poučava Kološane kako Bog čovječanstvu dolazi utjelovljen u osobi Isusa Krista.

Zajednicu kršćana u Maloj Aziji posjećivali su brojni misionari koji o Isusu Kristu nisu govorili u skladu s naukom apostola Pavla. Te su teorije unosile pomutnju i među kršćane grada Kolosi. Pavao se nalazio u zatvoru, ali je o svemu bio obavještavan od svoga učenika Epafra, koji je i osnivač kršćanske zajednice u Kolosi. Kološani dobivaju Pismo u kojem se iznosi pravi nauk evanđelja.

Pavao Kristovo trpljenje uvijek potvrđuje svojim primjerom – poput Pavla i svaki kršćanin treba sebe cijeloga ulagati u navješćivanje i potvrđivanje, tj. življenje „otajstva“ – spasenja svih ljudi. To je život u Kristu i za Krista koji je označen križem i patnjom. Vlastiti spas i spas drugih često je povezan s našom žrtvom. Krist svojoj križevnoj žrtvi pridružuje trpljenje svog učenika i apostola – trpljenje cijele Crkve. No, za Pavla, patnje apostolskog života izvor su radosti. Pavao svima navješćuje Krista i poučava da svakog čovjeka treba dovesti do savršenstva u Kristu – svaki čovjek, bilo iz kojega naroda, može naći svoje ispunjenje u Kristu – nasljedovati Krista.

 

Evanđelje (Lk 10, 38-42)

Marta i Marija, dvije sestre, primaju Isusa u goste. Marta marljivo priprema hranu za gosta, a Marija ležerno sjedi i sluša Isusa. Vidimo dva ‘oprečna’ stava. Ali i Marta i Marija su jednako važne sastavnice kršćanskog života. One su zapravo dvije polovice i snage jedne osobe koje treba svaki čovjek.. Marta želi biti što bolja domaćica uvaženom gostu. Ali Marta ne misli da Isus, Sin Božji, nije običan gost i da za njega postoji „nešto više“ od fizičke hrane. To je Marija uočila. Imati priliku u svojoj kući slušati Isusa, Sina Božjega, zapravo pravoga Boga – to je iznad svake privilegije. Marija slušajući Isusa, hrani svoju dušu i svoje srce, njegovom Riječju. A to je ono što joj nitko nikada neće moći oduzeti. Na prvi pogled sestre različito reagiraju. No, pravoga gostoprimstva nema bez oba elementa. Nije dovoljno sjesti i slušati, kao ni samo spremati objed. Marta i Marija izvrsno se nadopunjuju. Iako se njihove aktivnosti nadopunjuju, Isus svejednogovori da je Marija izabrala „bolji dio.“ To je slušanje, razmatranje, klanjanje i divljenje, Bogu. Tako ističe što je za gostoprimstvo važnije. Bitnije je, dakle, duhovno primanje, nego materijalno davanje.

Prethodni članak:

Slijedeći članak: