PAPA BENEDIKT XVI. U HRVATSKOJ

od Kristina na 29.05.2011

Dana  4. i 5. lipnja  našu Domovinu po četvrti puta će pohoditi  Sveti Otac.
Nakon tri pohoda pokojnog Ivana Pavla II. po prvi puta u Hrvatsku dolazi papa Benedikt XVI.

Posjet Pape za svaku je državu važan događaj koji vjernici s radošću očekuju i pripremaju, a posebno za našu zemlju s obzirom na našu katoličku tradiciju te činjenicu da je Vatikan jedna od prvih država koja je službeno priznala Hrvatsku.

 Sve o regulaciji autobusnog i tramvajskog prometa u Zagrebu tijekom Papinog posjeta,  te obavijesti ZET-a možete pročitati ovdje

Više o  izboru pape i papinskoj službi možete pročitati ovdje

Benedikt XVI., odnosno Joseph Ratzinger za 265-og poglavara Katoličke crkve izabran je 19. travnja 2005. godine u 78. godini života.

Životopis

 

Joseph Ratzinger rođen je 16. travnja 1927. u Marktlu u Bavarskoj, u Njemačkoj. Studirao je filozofiju i teologiju, a za svećenika je zaređen 1951. godine. Doktorirao je teologiju 1953. godine i četiri godine kasnije postao sveučilišni profesor. Bio je redoviti profesor dogmatike i fundamentalne teologije. Kao teolog, smatra se sljedbenikom sv. Augustina.

Papa Pavao VI. imenovao ga je 27. ožujka 1977. nadbiskupom Münchena i Freisinga , a kardinalom  27. lipnja 1977.

Papa Ivan Pavao II. imenovao ga je 25. studenoga 1981. prefektom Kongregacije za nauk vjere, predsjednikom Papinske biblijske komisije i Međunarodne teološke komisije   i tu je službu obavljao do smrti Ivana Pavla II.

Ratzinger je najstariji kardinal imenovan Papom od Klementa XII., koji je također imao 78. godina kada je 1730. godine izabran za Papu, a također je osmi po redu Nijemac koji je postao Papa. Autor je brojnih teoloških djela, među kojima je poznato »Uvod u kršćanstvo« iz 1968. godine, djelo u kojem su sabrana njegova predavanja o Apostolskom vjerovanju. S teologom Meierom 1970. objavio je djelo »Demokratizacija Crkve«, zatim 1973. zbirku pastoralnih pokušaja, govora, propovijedi i razmatranja »Dogma i objava«. Proslavio se vrlo zapaženim predavanjem na Bavarskoj katoličkoj akademiji o temi »Zašto sam još u Crkvi?« u kojem je posvjedočio: »U Crkvi sam jer nije moguće biti kršćanin pokraj Crkve«. Godine 1985. objavio je djelo »Izvještaj o vjeri«, a 1966. »Sol zemlje«. Objavio je i više knjiga razgovora među kojima je i biografsko djelo »Uspomene«.

 

Prethodni članak:

Slijedeći članak: