7. VAZMENA NEDJELJA (C)

od Kristina na 07.05.2016

ČITANJA:
Dj 7,55-60
Otk 22,12-14. 16-17. 20
Iv 17,20-26

Bit Liturgije ove nedjelje se sastoji u Isusovoj molitvi Ocu nebeskom za jedinstvo kršćana u vjeri i ljubavi tako da bi po njima svijet mogao povjerovati da je Krist od Boga obećani Spasitelj ljudi.

Sv. Stjepan, prvomučenik, o čijoj smrti nas danas izvješćuju Djela apostolska, savršena je slika Kristova učenika. Po uzoru na svoga Učitelja i Spasitelja i on je pretrpio progonstvo, svoj život dao za spasenje ljudi, stavljajući ga u ruke Gospodina Isusa i moleći se za oproštenje svojim razbojnicima.

Čeznuće za Gospodinom koji je uzašao na nebo najljepše izražava divan i ujedno dirljiv završetak zadnje novozavjetne knjige Otkrivenja sv. Ivana apostola. Zato Crkva sada kada je proslavila odlazak svoga Zaručnika u nebo, govori vjernicima o veličanstvu Onoga koga očekuju i o blaženstvu onoga što njih očekuje kad Gospodin dođe po njih. Utješne su, ali ujedno i strašne riječi Kristove kojima naviješta da će svakome naplatiti kako je tko zaslužio.

Evanđelje nam predlaže uzor savršenog jedinstva: kao što su Otac u Sinu i Sin u Ocu jedno, tako i mi svi moramo nastojati živjeti u uzajamnom priopćavanju svojih nutarnjih i vanjskih bogatstava. Zato Isus i moli Oca za naše dvostruko sjedinjenje koje se ustvari stapa u jedno: da si budemo jedno među sobom i jedno s Ocem i Sinom. Prvo je moguće po zajedničkoj vjeri, volji i složnim nastojanjima, a drugo po posvetnoj milosti i Duhu Svetome koji povezuje Oca i Sina i nas s njima.

DAN SREDSTAVA DRUŠTVENIH KOMUNIKACIJA

Sedma vazmena nedjelja ujedno je i Dan sredstava društvenih komunikacija. Bit je proslave ovoga dana podučiti vjernike o medijima te ih pozvati da duhovno i materijalno pomognu razne crkvene projekte na tome području.
Prvi Svjetski dan sredstava društvenih komunikacija proslavljen je 6. svibnja 1967. godine i od tada se slavi svake godine, a glavni ton daje mu Papina poruka koja uvijek obrađuje aktualnu temu. Tema ovogodišnje poruke za 50. Dan sredstava društvene komunikacije  je „Komunikacija i milosrđe: plodni susret”

Komunikacija treba graditi mostove, liječiti rane i dodirivati srca mnogih osoba, poručio je papa Franjo.  Papa ističe da se istinska snaga priopćavanja nalazi u bliskosti te od kršćana traži da priopćuju istinu s ljubavlju, ne osuđujući osobe. Potaknuo je i da se društvene mreže učine mjestima milosrđa, gdje se prednost daje ljudskom odnosu i dijeljenju.

Ono što govorimo i kako to govorimo, svaka riječ i gesta treba moći izraziti suosjećanje, nježnost i Božji oprost za sve, stoji u poruci. Ljubav je po svojoj naravi priopćavanje, a komuniciranje Božjeg milosrđa je vlastito govoru i djelovanju Crkve, napisao je Papa. Priopćavanje može graditi mostove i pospješivati susrete i uključivost. Pozvao je da se riječi koriste kako bi se „izašlo iz opakih krugova osuda i odmazdi koje i dalje u zamci drže pojedince i narode”.

Riječi kršćanina – i onda kad treba snažno osuditi zlo – nikada ne pokušavaju slomiti odnose. Stare rane mogu zarobiti osobe i spriječiti njihovo priopćavanje i pomirenje. Sveti Otac istaknuo je da u tim slučajevima milosrđe može obnoviti način govora. Naveo je kako je poželjno da se jezik politike i diplomacije dadne nadahnuti milosrđem. Zato je potaknuo odgovorne u ustanovama da uvijek bdiju nad svojim načinom izražavanja.

Prethodni članak:

Slijedeći članak: