USUSRET KANONIZACIJI BL. KARDINALA ALOJZIJA STEPINCA

TKO JE TAJ?!

Jednog jutra u lipnju 1934. god.- „puca grom iz vedra neba”-: Stepinac! Prvi izraz je pitanje: TKO JE TAJ?, koji je imenovan, 29. svibnja 1934. pomoćnim biskupom zagrebačke nadbiskupije s pravom nasljedstva. Niti je pisac, niti propovjednik, niti organizator; ne miješa se ni u kakav pokret.
Mladi svećenik, krhkog i nježnog lika, tanka mladolika lica finih crta, na kojem tek usne odaju snagu volje, tako rekoć skriven u samome sebi, ničim nametljiv, ponizan, ne podižući glasa ni očiju, govori o siromasima. A ljudi pitaju: tko je taj?.. VIŠE

DOKUMENTARNI FILM  “MOJA JE SAVJEST  ČISTA”

BIOGRAFIJA   

                      –  DJETINJSTVO, ŠKOLOVANJE, SVEĆENIĆKO REĐENJE

                      –  MONTIRANI SUDSKI PROCES

                      –  UZNIŠTVO I SMRT

                      –  KRONOLOŠKI PREGLED

 

GOVOR NA SUDU

OPORUKA

Mojim dragim vjernicima!

Božja providnost u svojim nedokučivim planovima prije mnogo godina htjela mi je povjeriti dužnost pastira vaših duša….

…Sjetite se kojom zgodom u svojim molitvama i mene, svoga pastira u teškim vremenima, da mi Gospodin bude milostiv! Nadam se, da će mi milosrdni Isus udijeliti milost, te ću moći vazda u nebu moliti i za sve vas dok bude svijeta i vaše nadbiskupije, da postignete cilj, za koji vas je Bog stvorio. CIJELI TEKST

UZNIČKI DANI BL. KARDINALA ALOJZIJA STEPINCA

Objavljeno u Glasu Koncila br. 06/08

 

Propovijed kard. Josepha Ratzingera, pročelnika Kongregacije za nauk vjere, u crkvi Sv. Jeronima o 100. obljetnici rođenja kardinala Alojzija Stepinca u Rimu, 15. veljače 1998.

U njoj je u liku neimenovanog Hrvata iz Danteove Božanstvene komedije, koji promatra Kristovo lice na Veronikinu rupcu, prepoznao upravo kardinala Stepinca. Nazvao ga je ‘Božjim odvjetnikom’ koji se uime savjesti suprotstavio vladajućoj gomili.

Propovijed Svetog Oca Ivana Pavla II. na svečanom euharistijskom slavlju proglašenja blaženim sluge Božjega kardinala Alojzija Stepinca Marija Bistrica, 3. listopada 1998.

 

MISLI I CITATI

ALOJZIJE STEPINAC –  SVJEDOK ISTINE

MOLITVA ZA PROGLAŠENJE SVETIM I ZANIMLJIVOSTI