7. VAZMENA NEDJELJA (C)

od Kristina na 05.05.2013

ČITANJA:
Dj 7,55-60
Otk 22,12-14. 16-17. 20
Iv 17,20-26

Bit  Liturgije ove nedjelje se sastoji u Isusovoj molitvi Ocu nebeskom za jedinstvo kršćana u vjeri i ljubavi tako da bi po njima svijet mogao povjerovati da je Krist od Boga obećani Spasitelj ljudi.

Sv. Stjepan, prvomučenik, o čijoj smrti nas danas izvješćuju Djela apostolska, savršena je slika Kristova učenika. Po uzoru na svoga Učitelja i Spasitelja i on je pretrpio progonstvo, svoj život dao za spasenje ljudi, stavljajući ga u ruke Gospodina Isusa i moleći se za oproštenje svojim razbojnicima.

Čeznuće za Gospodinom koji je uzašao na nebo najljepše izražava divan i ujedno dirljiv završetak zadnje novozavjetne knjige Otkrivenja sv. Ivana apostola. Zato Crkva sada kada je proslavila odlazak svoga Zaručnika u nebo, govori vjernicima o veličanstvu Onoga koga očekuju i o blaženstvu onoga što njih očekuje kad Gospodin dođe po njih. Utješne su, ali ujedno i strašne riječi Kristove kojima naviješta da će svakome naplatiti kako je tko zaslužio.

Evanđelje nam predlaže uzor savršenog jedinstva: kao što su Otac u Sinu i Sin u Ocu jedno, tako i mi svi moramo nastojati živjeti u uzajamnom priopćavanju svojih nutarnjih i vanjskih bogatstava. Zato Isus i moli Oca za naše dvostruko sjedinjenje koje se ustvari stapa u jedno: da si budemo jedno među sobom i jedno s Ocem i Sinom. Prvo je moguće po zajedničkoj vjeri, volji i složnim nastojanjima, a drugo po posvetnoj milosti i Duhu Svetome koji povezuje Oca i Sina i nas s njima.

DAN SREDSTAVA DRUŠTVENIH KOMUNIKACIJA

Sedma vazmena nedjelja ujedno je i Dan  sredstava društvenih komunikacija. Bit je proslave ovoga dana podučiti vjernike o medijima te ih pozvati da duhovno i materijalno pomognu razne crkvene projekte na tome području.
Prvi Svjetski dan sredstava društvenih komunikacija proslavljen je 6. svibnja 1967. godine i od tada se slavi svake godine, a glavni ton daje mu Papina poruka koja uvijek obrađuje aktualnu temu. Tema ovogodišnje poruke, koja je po običaju predstavljena na blagdan sv. Franje Saleškog, zaštitnika novinara, glasi “Društvene mreže: vrata istine i vjere; novi prostori evangelizacije”. Papina je ovogodišnja poruka fokusirana dakle na društvene mreže te Sveti Otac poziva osobe da cijene potencijalne mogućnosti tih mreža u promicanju ljudskog razvoja i solidarnosti. Papa pritom ističe temeljne stavove i dužnosti koje će se tražiti od onih koji su prisutni na društvenim mrežama, ako se želi da se te mogućnosti razvijaju. Usto, u ovoj Godini vjere, obraća se vjernicima koji su uključeni u društvene mreže i traži od njih da razmisle o tome kako njihova prisutnost na društvenim mrežama može pridonijeti tome da drugi upoznaju evanđeosku poruku Božje ljubavi prema svim ljudima.

Prethodni članak:

Slijedeći članak: