POSVETA ŽUPNE CRKVE

od Kristina na 23.06.2013

Župa sv.  Ivana Krstitelja Ivanja Reka ove je nedjelje 23. lipnja doživjela  milosni trenutak – 32 godine nakon osnivanja župe i 13 godina nakon početka izgradnje župne crkve  nadbiskup zagrebački, kardinal Josip Bozanić posvetio je župnu crkvu i oltar.

Kako je u pozdravnom govoru istaknuo župnik Josip Horvat ova svečanost posvete, uz osnivanje župe i blagoslov kamena temeljca jedan je od tri povijesna događaja za župu Ivanja Reka,  a s posebnim emocijama doživjeli su je  mnogi župljani koji su prije 32 godine započeli sa postavljanjem duhovnih temelja župe zajedno sa tadašnjim župnikom Ivanom Šestakom.

Nakon protokolarne predaje ključa crkve vjernici su predvođeni kardinalom Bozanićem kao pastirom zagrebačke crkve ušli u Dom Gospodnji, gdje je uslijedio blagoslov vode, te središnji dio posvete – mazanje oltara svetim uljem krizme kako bi oltar bio  vidljivi znak Kristova otajstva.

 U oltar župne crkve ugrađene su moći bl. Alojzija Stepinca.

Svečanosti posvete nazočili su svećenici resničkog dekanata, bivši župnici župe Ivanja Reka –  Ivan Šestak i Ivan Jakopović, te bogoslovi zagrebačke nadbiskupije.

Misnom slavlju također je prisustvovao  i gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić sa suradnicima, te vijećnici gradske četvrti  Žitnjak – Pešćenica  i mjesnog odbora Ivanja Reka.

Misno slavlje animirao je župni mješoviti zbor pod vodstvom gđe. Veronike Sedić Boch , a velik doprinos organizaciji dali su i vatrogasci DVD-a Ivanja Reka, Otok Svibovski te Sop-Hruščica, kao  i KUD „Tančec“ iz Jalševca Nartskog,  te mnogi župljani koji su se uključili u organizaciju na različite  načine.

Na kraju misnog slavlja kardinalu Bozaniću uručen je poklon, slika „Čudo u Kani“ akademskog slikara Leonarda Budimlića-Majnarića, a svečanost je zaključio župnik Josip Horvat  tekstom iz povelje  o posveti crkve:

„Ova posvećena crkva neka bude Bogu na slavu,

a vjernicima trajni poziv na ljubav i vjernost

Isusu Kristu i Katoličkoj Crkvi.“

Za svečanost posvete, i nadolazeću svetkovinu sv. Ivana Krstitelja župljani su se duhovno pripremali kroz trodnevnicu kojom se nastojala povezati prošlost i sadašnjost župe , te su mise predslavili župnik župe Šćitarjevo  vlč.Eugen Kropek, te bivši i sadašnji župnik župe Resnik preč Mirko Totović,  i  vlč Marijan Piskač.

Župa sv.  Ivana Krstitelja – Ivanja Reka  osnovana je 16. travnja 1981., izdvajanjem naselja Ivanja Reka iz župe Resnik, te naselja Hruščica, Sop i Otok Svibovski koja su izdvojena iz župe Šćitarjevo. Službeno je sa djelovanjem  započela 24. lipnja 1982. Svete mise održavale su se u kući u Ivanjoj Reki koju je zagrebačka nadbiskupija kupila te iste godine, a koja je preuređena u kapelu. Izgradnja župne crkve  započela je 2000. godine.

Prethodni članak:

Slijedeći članak: