SVETI BLAŽ I BLAGOSLOV GRLA

od Kristina na 02.02.2015

O blagdanu sv. Blaža, 3. veljače svake se godine po crkvama dijeli blagoslov grla. Svećenik s dvjema svijećama pristupi vjerniku i moli: »Po zagovoru sv. Blaža, biskupa i mučenika, oslobodio te Bog od bolesti grla i svakog drugog zla!« Taj je blagoslov takozvana blagoslovina u Katoličkoj Crkvi. Temelji se na prastaroj predaji po kojoj je sv. Blaž svojim blagoslovom spasio dječaka kome je u grlu zapela riblja kost.

Sveti Blaž je prema predaji bio liječnik i veliki prijatelj siromaha i bolesnika. Jednom prilikom došla mu je majka noseći u naručju svoga sina kojemu je zapela riblja kost u grlu. Kada je došla sv. Blažu, on je položio ruke na dijete, podigao oči prema nebu, znamenovao svetim križem grlo djetetu, pozvao Svemogućeg Boga i stao ga moliti da izlomi i istisne djetetu kost iz grla i povrati mu zdravlje. Tada je zamolio Boga da to učini svaki put onome tko se u bolesti grla obrati molitvama u njegovo ime. Čim je sv. Blaž završio svoju molitvu, dijete je ozdravilo.

I pred vlastitu smrt na stratištu, molio je Boga da milosrdno usliši molitvu svakome tko boluje od grlenih bolesti, a zazove svečevu pomoć pred Bogom.

—————————

Prethodni članak:

Slijedeći članak: