PROSLAVLJEN BLAGDAN SVIJEĆNICE

od Kristina na 02.02.2016

Blagdan Prikazanja Gospodinova u hramu – Svijećnica proslavljen je 2. veljače u našoj župi.  Svečano misno slavlje uz blagoslov svijeća i procesiju  oko crkve predvodio je župni vikar Matija Knok.

DSC01109Ovim blagdanom  slavi se događaj iz Isusova djetinjstva, kada su Josip i Marija, 40 dana nakon rođenja, donijeli Isusa u Hram u Jeruzalemu, da ga, kao prvorođenca, obredno prikažu Bogu. Isusovo prikazanje u Hramu, prorekao je u Starom zavjetu prorok Malahija: „I doći će iznenada u Hram svoj Gospod kojega vi tražite i anđeo Saveza koga žudite“ (Mal 3, 1).

Ovaj događaj je bio i Gospodinovo milosno očitovanje starcu Šimunu koji u njemu otkriva ‘svjetlost za prosvjetljenje naroda i slavu puka izraelskoga’. Zbog blagoslova svijeća i procesije blagdan je dobio i naziv Svijećnica.

DSC01123

GALERIJA

_____________________________________________________________

SV. BLAŽ I BLAGOSLOV GRLA

O blagdanu sv. Blaža, 3. veljače svake se godine po crkvama dijeli blagoslov grla. Svećenik s dvjema svijećama pristupi vjerniku i moli: »Po zagovoru sv. Blaža, biskupa i mučenika, oslobodio te Bog od bolesti grla i svakog drugog zla!« Taj je blagoslov takozvana blagoslovina u Katoličkoj Crkvi. Temelji se na prastaroj predaji po kojoj je sv. Blaž svojim blagoslovom spasio dječaka kome je u grlu zapela riblja kost.

Sveti Blaž je prema predaji bio liječnik i veliki prijatelj siromaha i bolesnika. Jednom prilikom došla mu je majka noseći u naručju svoga sina kojemu je zapela riblja kost u grlu. Kada je došla sv. Blažu, on je položio ruke na dijete, podigao oči prema nebu, znamenovao svetim križem grlo djetetu, pozvao Svemogućeg Boga i stao ga moliti da izlomi i istisne djetetu kost iz grla i povrati mu zdravlje. Tada je zamolio Boga da to učini svaki put onome tko se u bolesti grla obrati molitvama u njegovo ime. Čim je sv. Blaž završio svoju molitvu, dijete je ozdravilo.

I pred vlastitu smrt na stratištu, molio je Boga da milosrdno usliši molitvu svakome tko boluje od grlenih bolesti, a zazove svečevu pomoć pred Bogom.

Prethodni članak:

Slijedeći članak: