Poziv kardinala Bozanića na molitvu i post za mir u Siriji

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić pozvao je sve župne, redovničke i druge zajednice vjernika u Zagrebačkoj nadbiskupiji na molitvu i post za mir u Siriji, na Bliskom Istoku i svemu svijetu, pridružujući se pozivu pape Franje na molitvu u subotu 7. rujna.

 „Papa Franjo pozvao je cijelu Crkvu da u subotu, 7. rujna 2013. godine, bude ujedinjena u molitvi i postu za mir u Siriji, na Bliskome Istoku i svemu svijetu, najavljujući da će i on toga dana od 19 sati do ponoći predvoditi molitveno bdjenje na Trgu sv. Petra u Rimu. Pridružujući se rado toj plemenitoj nakani, s dubokim kršćanskim suosjećanjem prema svima koji trpe ratna stradanja, progonstva i kušnje nepravde, pozivam sve župne, redovničke i druge zajednice vjernika u našoj Nadbiskupiji da toga dana u liturgijskim slavljima i pobožnostima pred Gospodinom mole za ljude u potrebama koje izaziva zlo rata i nasilja. Mi, koji osjećamo bol svježih rana rata protiv naše Domovine, jednako tako znamo zahvalno cijeniti osjetljivost koju su očitovali vjernici i ljudi dobre volje moleći i zalažući se za naš mir.

Gdje god je moguće, neka se vjernici okupe na molitvu; neka se organizira klanjanje pred Presvetim oltarskim sakramentom ili neka od pobožnosti (na primjer: molitva krunice Blažene Djevice Marije ili Križni put). Jednako tako neka se potakne i svakoga vjernika da taj dan živi zajedništvo s Crkvom koja posti i moli za bližnje u nevolji. Niti jedna žrtva iz ljubavi nije uzaludna, a posebno mjesto imaju molitve i prinesene žrtve bolesnika. Svi pak koji nisu u mogućnosti sudjelovati u liturgijskim slavljima ili pobožnostima, mogu se molitvom pridružiti bdjenju sa Svetim Ocem putem sredstava društvenog priopćavanja.

Budući da će u subotu mnogi naši vjernici iz grada Zagreba, a naročito mladi cijele Nadbiskupije, hodočastiti pješice na Mariju Bistricu, molimo da Gospodin i taj hod u vjeri obasja svojim licem i smilovanjem te čuje naš vapaj za mir. A nas neka i dalje izgrađuje snaga vjere po kojoj iz svakoga kuta zemlje dopire vapaj za mirom u svijetu.“

+ Josip kard. Bozanić nadbiskup zagrebački

U našoj župi tim povodom biti će u petak, 6.9. nakon mise klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom.