PREOBRAŽENJE GOSPODINOVO

Preobraženje Gospodinovo svetkovina je kojim Crkva slavi otajstveni događaj Isusovog očitovanja učenicima na brdu Tabor. To je mistični događaj u kojem Isus na poseban i čudesan način, vidljivo objavljuje učenicima slavu nebesku.

Svjedoci Isusove slave na gori Taboru su predstavnici Starog i Novog Zavjeta. Od Starog Zavjeta Mojsije i Ilija, a od Novog Zavjeta Petar, Jakov i Ivan, tri odabrana apostola.

Vrhunac tog čudesnog objavljivanja i pečat istinitosti, objavljuje sam Otac nebeski, proglasivši Isusa Svojim ljubljenim Sinom i zapovijedajući nam da Ga slušamo: ˝Ovo je Sin moj ljubljeni, slušajte ga.˝
Događaj koji slavimo ovim blagdanom je Otajstvo po kojem nam Bog očituje svoju slavu i moć; uvjerava nas u postojanost Svoga Kraljevstva, te nam utvrđuje vjeru u Kristovo Božanstvo. Isus nam je preobraženjem pokazao što čeka svakoga tko u njega vjeruje. Preobraziti se za kršćanina znači promijeniti svoj način života, te po uzoru na Krista, odreći se samoga sebe, uzeti svoj križ i slijediti ga, kako bi jednom i njegovo lice zasjalo i haljine se zabijelile.

Ovaj blagdan je nastao na Istoku, a na Zapad je prenesen tek u X. stoljeću, kad je uspostavom kršćanske države u Palestini postalo sigurnije hodočastiti na sveta mjesta, a time je porastao interes za događaje Isusova života. Blagdan Preobraženja Gospodinova proširio je na opću Crkvu tek papa Kalist III. 1457. g, te odredio da se slavi 6. kolovoza u znak trajne zahvalnosti Bogu za obranu Beograda od Turaka, što ju je izvojevala kršćanska vojska vođena gubernatorom Ugarske Ivanom Hunjadijem i sv. Ivanom Kapistranom, 22. srpnja 1456.

Misna čitanja možete pročitati ovdje