DRUGA VAZMENA NEDJELJA

od Kristina na 27.04.2011

Ova  nedjelja naziva se još i  bijela nedjelja  iz dva povijesna razloga: prvi je taj da su  odrasli novokrštenici sudjelovali  u misnom slavlju u vazmenom tjednu u bijeloj krsnoj odjeći te je svečano odlagali na uskrsnu subotu ili danas, a drugi je da se  od 7. do 11. stoljeća na osminu Uskrsa slavila  godišnjica krštenja onih koji su kršteni prethodnog Uskrsa . Od tih povijesnih crta ostala je ulazna pjesma današnje mise iz 1 Pt 2, 2 u kojoj novokrštenici bivaju potaknuti da kao novorođenčad čeznu za duhovnim mlijekom riječi Božje. Od starine je ostalo i spominjanje krštenja u današnjoj liturgiji.

Čitanja:

Prvo čitanje –  Dj 2,42-47  odlomak je iz Djela apostolskih o zajedništvu duhovnih i materijalnih dobara u jeruzalemskoj Crkvi.

Drugo čitanje – 1Pt 1,3-9  Prva Petrova poslanica  poziva nas na radost što vjerujemo da smo “uskrsnućem Isusa Krista od mrtvih nanovo rođeni za životnu nadu”.

Evanđelje – Iv 20, 19-31

Današnje evanđelje govori o ukazanju Isusa  apostolima “nakon osam dana”. Svrha je ukazanja da učenici prepoznaju uskrsloga Isusa  kao živog, te da prime od njega zapovijed djelovanja njegovom snagom i u njegovo ime. Riječima “Kojima otpustite grijehe, otpuštaju im se” (r. 21.23) šalje ih da budu u svijetu njegovi svjedoci, odnosno osposobljava ih da najprije sami žive kao njegovi sljedbenici , te da zatim čine sve ljude njegovim sljedbenicima . 

Tomino  priznanje : “Gospodin moj i Bog moj!” ispovijest je vjere prvih kršćana. Toma pokazuje da on osobno, a i drugi vjernici u prvoj Crkvi, nisu  lako prihvatili svjedočanstvo o ukazanjima Isusa. Isus hvali Tomu i sve buduće vjernike: “Blaženi koji ne vidješe, a vjeruju!” U toj vjeri  treba ustrajati do kraja da bismo postigli blaženstvo koje Isus obećava.Vjera u uskrslog Isusa  daje život koji počinje na zemlji i ne prekida se fizičkom smrću.

 

Prethodni članak:

Slijedeći članak: