MAJKA BOŽJA KAMENITIH VRATA

od Kristina na 26.04.2011

Majka Božja  Kamenitih vrata zaštitnica je Grada Zagreba. Njezin blagdan koji se slavi 31. svibnja ujedno je i Dan Grada Zagreba.
Kamenita vrata su ostatak utvrde kojom je bio opasan Gradec. Vjeruje se da vrata postoje od 1266. godine, iako se spominju tek 1429.g. U velikom požaru koji je izbio 31. svibnja 1731.g slika Majke Božje, koja je prije stajala iznad gradskih vrata, nađena je čitava i neoštećena u hrpi pepela, a samo je okvir izgorio. Iste je godine slika postavljena u barokni oltar u udubljenju prolaza Kamenitih vrata.
Slika Majke Božje Kamenitih vrata ugrađena je u oltar s kipovima sv. Petra i Pavla. Uz njih se, sa svake strane, nalaze dva bijela anđela koji odaju počast Gospi. Iznad slike nalazi se Marijin pozlaćeni monogram, a Majka Božja sjedi na kraljevskom prijestolju. Slika je prikazuje kao vladaricu sa žezlom u lijevoj ruci, dok desnom pridržava malog Isusa, a on u lijevoj ruci drži mali globus. Na dnu slike je mjesec, a sa svih strana okružuju je oblačići. Marija nosi haljinu grimizne boje, a na ramenima joj je plašt ukrašen zlatnim zvijezdama. Slika je izrađena na lanenom platnu veličine 57×47 cm.
Prilikom 200. obljetnice čudesnog očuvanja Gospine slike, 31. svibnja 1931. godine, svečano je okrunjena zlatnom krunom.
31. svibnja 1991. godine povodom proslave 260. obljetnica svetišta, zagrebački nadbiskup kardinal Franjo Kuharić proglasio je Majku Božju Kamenitih vrata zaštitnicom Grada Zagreba.

Prethodni članak:

Slijedeći članak: